vissza
2016
2015
2014
2013
2012

A kisalfold.hu is velünk volt a 10. Győrkőcfesztivál sajtótájékoztatóján

A megnyitó a Dunakapu téren lesz, aznap mások mellett Szalóki Ági és a 100 Folk Celsius ad koncertet. A nap tűzijátékkal zárul.

Mintegy ezer ingyenes  program várja a gyermekeket tíz helyszínen június 30. és július 2.  között a Győrkőcfesztiválon Győrben - közölte a szervező Vaskakas  Bábszínház igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón a  megyeszékhelyen.     
   
Kocsis Rozi elmondta, hogy a 10. alkalommal tartandó  rendezvényen a helyszínek elnevezéseiben a július végi győri  Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) is megjelenik.    
   
A megnyitó péntek este lesz a Dunakapu téren, ahol Borkai Zsolt polgármester a hétvégére átadja a város kulcsát a  gyermekeknek és visszahozza Győrbe a jelenleg országjáráson lévő  EYOF-lángot. Aznap mások mellett Szalóki Ági és a 100 Folk Celsius  ad koncertet. A nap tűzijátékkal zárul.    
   
Szombaton és vasárnap a Széchenyi tér ismét pancsoldává alakul,  a Király utcában ugrálóvárak és rodeó foci várja a gyermekeket, a  Kazinczy utca pedig a kézműves termékeknek és foglakozásoknak ad  majd helyet.    
   
A fesztivál központi helyszínén, a Bécsikapu téren a  hangszerekkel lehet majd megismerkedni, lesznek családi  társasjátékok, meseposta és helikopterszimulátor. A Várágyúknál  versolimpiát tartanak, ahol a kortárs magyar gyerekirodalom költői,  meseírói - mások mellett Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró  Dániel, Finy Petra és Szabó Bori - várják a legkisebbeket.   

A Vársétány olimpiai sétánnyá alakul, ahol többek között  kézilabdázni, kosárlabdázni, kapura rúgni, célba dobni és  teniszezni lehet majd. A Rába kettős-hídon a hajóhintát, a  ládavasutat és egyedi készítésű stratégiai társas játékokat lehet  majd kipróbálni.

A Radó-szigeten a Vénusz-szobornál rendezik be a győrkőcfalut,  ahol egyebek mellett a három év alatti gyermekek hintázhatnak,  homokozhatnak és csúszdázhatnak, a nagyobbak pedig a háztáji  állatokkal és a korongozással ismerkedhetnek meg.    
   
A Radó-sziget mások oldalán szombaton a Versi Varsa nevű  formáció ad koncertet, a népzenei feldolgozások mellett  felcsendülnek a kortárs magyar gyerekirodalom legfrissebb  versmegzenésítései is. Vasárnap a Makám együttes lép fel.    
   
A Zenepavilonnál, a Mesevárosban reneszánsz játékokat és olyan,  ma már elfeledett játékokat lehet kipróbálni, amelyekkel száz évvel  ezelőtt játszottak. Lesz kézműves alkotóház és bábszínház is. A  Győrkőccirkuszban bohócok, Ungár Anikó és a Rippel Artista Akadémia  növendékei szórakoztatják a gyermekeket.   
   
A Mihálkovics sétányon egyebek mellett a mászfalat és a mesés  akadálypályát lehet kipróbálni.    
   
Borkai Zsolt polgármester arról beszélt, hogy Magyarország  legnagyobb gyermek fesztiváljára büszke a város. Olyan turisztikai  attrakciónak számít, amelyre az ország minden területéről érkeznek.  Fontos üzenete, egyben értékközvetítő szerepe, hogy a családra és  annak fontosságára hívja fel a figyelmet.    
   
Hozzáfűzte, hogy a megnyitó napjára Győrbe visszaérkező  EYOF-láng júliusban a városban indul útjára, népszerűsítve az  ország első olimpiai eseményét.    
   
A Győrkőcfesztiválnak az elmúlt tíz évben 342 ezer regisztrált  gyermeklátogatója volt, évente pedig mintegy 20-30 ezren keresik  fel az eseményt.
 

Forrás: kisalfold.hu